What is the best route to Park Güell?

Posted by Redactie in Tours | 27 Comments

During our walking and bicycle tours I often get the question: what is the best route to Park Güell? As often happens in Barcelona, there are several good answers, it only depends on the type of transport you prefer. Outside rush hour the easiest but also the most expensive way is by taxi. If you have spare time and do not mind standing in a crowded bus, bus 24 is a good option. For example, you can get on at Plaça Catalunya and get off at the side entrance of the park. However, most people go by subway. With line 3 you can go from downtown in less than 10 minutes to the subway stations of Lesseps or Vallcarca, then you either have to walk for more than one kilometer mostly upwards (Lesseps) or walk for 700 meters partly very steep upwards (Vallcarca), although this is partially made easier making use of the outdoor escalators. Recently, a new subway/walking option has been added, which requires the least climbing and therefore is a great outcome for many people. Moreover, you’ll pass by a piece of Barcelona where you can count the number of tourists on a handful, which makes it for those who like something different more fun.

This route to Park Guell from the subway station is about 700 meters. This still fairly secret option came about after the opening in 2010 of a new subway station of line 5 (blue one) called “El Coll La Teixonera”. El Coll is the hill located right next to El Caramel, where Park Guëll was built. La Teixonera is the working class neighbourhood on this hill. From the city centre you can best take the above mentioned (green) subway line 3. You get off at Vall d’Hebron and change to line 5, which starts at the same station. Then you get off at the next stop “El Coll La Teixonera” and you find yourself immediately in the deepest subway station in Barcelona and one of the deepest in Europe, despite being far above sea level. The exits of the subway station are located almost on top of the hill El Coll, while the subway line is 104 meters below ground, so you need to travel considerably by lift. First, follow exit Mare de Deu del Coll, step into the lift and leave direction exit Almato Beat. This will take you first through some science-fiction escalators and then you will see the light in the distance, i.e. the exit of Carrer Beat Almato. Further directions shall be given hereafter. Click here to see the route on Google Maps. At the exit you turn around and take the escalator that goes up. Now you have almost done all increases without really walking. After the escalator turn right into Carrer Santuari.

Pretty soon you come across a church on your right-hand side, walk past the church and turn right into Carrer Ceuta. You will see three small streets in front of you. Take the middle one, not the one left going down (Carrer Tirso), nor the extension of Carrer Ceuta which goes left upwards. On your right you will soon find some benches with a views of Tibidabo, Barcelona’s highest point. If you walk further you will get to Cami de Can Mora, although it is difficult to discern street signs here. After about a 5 minutes walk the road goes up a lot, turn right here, on the flat part. (If you would like to enjoy a beautiful view of Barcelona, just walk straight up and back again). After about 200 meters and a slight descent you pass through two open metal doors. Congratulations, you are in Park Güell!

Descend zigzagging further downwards along an impressive white house. This is Casa Trias, along with Gaudi’s house (which is by the way not designed by himself) the only house built for its original purpose, namely to build a neighbourhood for the wealthy. Luckily for us, this plan failed and the municipality has created a park. If all goes well, you hear the cacophony of all those below you having fun in the park and with 99% certainty have followed a different route. If you zigzag downwards, you will reach the main entrance as well as exit. Do not forget to take a look at the square with the snake bench, the lizard fountain and other fine buildings such as Gaudi’s house. If you stand outside of the park and follow the crowd to the bus or subway station, remember to watch a moment at the outside wall. Here you will see that Park Güell really is written with a “k” and not as “Parque” (Spanish) or “Parc” (Catalan). This is because the client had found inspiration in England and therefore using this name wanted to give an English twist to this project.


www.orangemonkeytours.com

27 Responses to What is the best route to Park Güell?

 1. jos says:

  moet men dan een kaartje voor de bus en de metro kopen als men naar park Gaell wil gaan ?

  gr en dank

 2. jos says:

  moet men dan een kaartje voor de bus en de metro kopen als men naar park Gaell wil gaan ?

  gr en dank

 3. Pingback: Waar kun je parkeren in Barcelona? | Orange Monkey Blog

 4. Pingback: Gaudí Experience in Barcelona | Orange Monkey Blog

 5. Martijn van Brandevoort says:

  Leuke route en nog steeds erg onbekend getuige de stille straatjes waar we door liepen!

 6. Fabian Engelen says:

  Hallo,

  Wij hebben gisteren de “geheime” route gelopen en hij was werkelijk perfect. Waar anderen puffend boven kwamen, liepen wij fluitend naar beneden. Supertip!!!

 7. Cleton says:

  Geweldigeroutenaar parc guell, kan niet beter en heel duidelijk

 8. Jessica says:

  Werkt prima! Ben niet zo goed met kaarten en routes maar zelfs ik heb dit goed kunnen vinden.
  Geweldige manier om bij het park te komen. Dank je voor de tip!

 9. Heel erg bedankt voor deze tip! Al vanaf de roltrappen bij het metrostation genoten van het prachtige uitzicht over de stad (wat steil!!) en in Park Guell kwamen we meteen bij het uitzichtpunt het park binnen. Fief en met gemak zijn we zonder al te veel moeite het park doorgewandeld (want: bergaf!) en daarna nog meer dan genoeg energie voor de wandeling naar het metrostation ten zuiden van het park. Deze route zou veel meer aangeprijsd moeten worden, het scheelt zo veel moeite en is eigenlijk veel leuker! Alhoewel de rust (stilte voor de storm, voor je het drukke park in gaat) eigenlijk ook erg fijn is!

 10. Chantal says:

  Ook met veel dank gebruik gemaakt van deze tip, echt een aanrader! Ik heb er ook een gps route van gemaakt, voor degenen met een wandel gps, kun je deze downloaden op de site http://www.gpsies.com/map.do?fileId=fwsellgetqfluiij.

 11. dominic says:

  net terug van barcelona (mei 2013) en deze tip werkt nog steeds super.
  dank!!!!!

 12. Rene says:

  Super route, heb tijdje geleden nog via de andere route gelopen maar deze is mooier en makkelijker. Echter bij Carrer ceuta loopt de Carrer Tirso rechts ipv links naar beneden, maakt voor de route echter niets uit.

  Tnx

 13. Pingback: Betalen voor Park Güell in Barcelona | Orange Monkey Blog

 14. Grainne says:

  Best way to enter the park. Very little up hill walking. View is great. Good directions. And then it’s all down hill walking

 15. Hanne says:

  Dank voor deze alternatieve route. Wij ‘verdwalen’ nogal eens, maar met deze routebeschrijving gingen we in een keer goed én begonnen we niet uitgeput aan de wandeling in het park. Prachtig uitzicht trouwens over de stad op het hoge uitkijkpunt. Supertip!

 16. Martijn en Karen says:

  Wat een fantastische route!!
  Geweldig uitzicht en heerlijk berg af lopen;-)
  Absoluut een aanrader!

 17. Tim & Susan says:

  Vandaag (26 oktober 2013), hebben wij deze heerlijke route gelopen. We kunnen iedereen het aanraden om deze route te nemen. Je ziet een ander Barcelona en de vergezichten over de stad zijn prachtig. Het leukste blijft wel dat je heerlijk ontspannen aankomt in het park 🙂

 18. Rowie Zee says:

  Vandaag deze route gelopen. Beschrijving klopt precies en de route is erg leuk.

  Bedankt voor deze leuke tip!!

 19. Thanks for your great tips, we just got back from Park Guell and the directions were PERFECT!!!

 20. Hans Postema says:

  ik weet een betere route voor als je helemaal niet wilt lopen.

 21. Hans Postema says:

  Ik weet een betere route voor als je helemaal NIET wilt lopen. Neem metrolijn L4 tot aan station Jaonic. Stap daar op bus 116. Die stopt voor de deur. Je hebt natuurlijk wel een hola-BCN kaart voor het openbaar vervoer.

 22. Lukas says:

  Vandaag deze route gevolgd. Prima beschrijving. Als je in het betaalde deel van het park wilt moet je wel eerst naar de uitgang lopen om een ticket te kopen. Let op dat er een tijd op staat wanneer je naar binnen mag, De metro is perfect. 10 rittenkaart gekocht waar je met meerdere personen tegelijk gebruik van kan maken. Twee dagen met twee personen 5 metroritten gemaakt voor net iets meer dan 10 euro. Daar kunnen ze in Nederland nog iets van leren met de OV-chipkaart…!

 23. Heerlijke route! Ben al drie dagen ziek hier in Barcelona maar kon nu met weinig moeite toch Park Quell bezoeken!

 24. Liekie says:

  Inderdaad een top route!!! Helemaal precies volgens de beschrijving kunnen lopen! Hartstikke goed, bedankt voor de tip! Echt een aanrader!!!!

 25. Pearl says:

  Juni 2014.
  Ondanks dat dit een oude post is, heb ik er zoveel aan gehad!!
  Deze route genomen. Totaal geen toeristen, erg rustig, niet vermoeiend….
  .. En wat een schitterend uitzicht!!!!
  Dit begint al met de roltrappen naar boven. Ik kan het iedereen aanraden.
  Heel erg bedankt hiervoor 🙂

 26. Agnes de Vos says:

  Vanaf metrohalte Passeig de Gracia kun je ook in één keer lijn 5 nemen en op de één na laatste halte uitstappen! Verder inderdaad supperrelaxte route, bedankt voor het delen.
  Op één ding hadden we niet gerekend: de wachttijd tussen kaartjes kopen en gebruiken. Hadden we dus toch vooraf online moeten doen.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

WP-SpamFree by Pole Position Marketing